Paholaisen bataattisalaatti

2h – kuudelle pääruokana, kymmenelle osana buffetia

Paholaisen batattisalaatissa on kaikkea mitä voi toivoa: pehmeyttä, rapeutta, raikkautta ja täyteläisyyttä. Chili antaa pikantin terän ja paahdetun bataatin makeus tekee salaatista lohturuokaa, vaikka ulkoisesti salaatti onkin juhlava.

Tee tätä itselle tai juhliin; bataattisalaatti on varma veto sillä se on vegaaninen ja gluteeniton ja sopii sellaisenaan tai osana isompaa buffetia ja reseptin voi helposti skaalata isommaksi.

Voit tehdä bataatin, kikherneet ja vinegretin valmiiksi jo edellisenä päivänä, kokoa salaatti vasta hetkeä ennen esillelaittoa.

Reseptin on luonut Meri-Tuuli.

Ainekset:

1 kg bataattia

2 rkl oliiviöljyä

1 punainen paprika (tai 2 palaa valmista säilöttyä punaista paprikaa)

1 tlk kikherneitä

1 tl kanelijauhetta

2 tl savupaprikaa

1 tl kuivattua timjamia

150 g sokeriherneitä

tuoretta chiliä tai jalopenoa koristeluun

chilivinegrettiin:

1 tuore jalapeno

paahdettu paprikakuutio (ks. reseptin 2. kohta)

1/3 dl punaviinietikkaa

2/3 dl oliiviöljyä

1 rkl Tabascoa tai Texas Pete -kastiketta

1 rkl hunajaa tai siirappia

Valmistus:

Leikkaa bataatti kuorineen n. 3×3 cm kuutioiksi, laita kulhoon, lisää 1 rkl oliiviöljyä ja pyörittele. Mausta bataatit suolalla. Levitä uunipellille ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes bataatit ovat paahtuneen värisiä ja kypsiä. Käännä kuutioita kerran kesken paiston. Nosta uunista jäähtymään.

Puolita paprika pituussuunnassa, kaavi pois siemenet ja kanta ja laita puolikkaat uuniin paahtumaan grillivastusten alle 225 asteeseen. Paahda kunnes kuori on mustatäplikäs, nosta sitten pieneen kulhoon ja peitä kulho lauatsella. Paprika jatkaa omassa lämpöhöyryssä pehmenemistä. Kun paprika on jäähtynyt, nypi kuori irti ja kuutioi paprika hienosti.

Valuta kikherneet siivilässä ja painele kevyesti talouspaperilla kuiviksi. Laita kikherneet kulhoon, lisää 1 rkl oliiviöljyä, kaneli, savupaprika, timjami ja ripaus suolaa. Pyörittele, levitä ohueksi kerrokseksi leivinpaperin päälle ja paahda 200-asteisessa uunissa 30-45 minuuttia tai kunnes kikherneet ovat rapeutuneet pinnasta. Kaada leivinpelliltä kulhoon jäähtymään.

Tee vinegretti: poista jalopenosta siemenet, leikkaa ohuiksi suikaleiksi ja suikaleet edelleen pienenpieniksi kuutioiksi. Laita kulhoon. Lisää paprikakuutiot, etikka, oliiviöljy, tabasco ja makeutusaine. Sekoita voimakkaasti ja mausta suolalla.

Pese ja suikaloi sokeriherneen palot ja leikkaa pituussuunnassa suikaleiksi.

Salaatin kokoaminen:

Ota puolet vinegretistä isoon kulhoon ja pyörittele bataatit siinä. Nosta bataattilohkot tarjoiluvadille ja kaada kulhon pohjalle valunut liemi mukaan.

Kasaa bataattien päälle kerroksittain kikherneitä ja sokerihernesuikaleita, viimeistele lopulla vinegretillä. Halutessasi, voit koristella tuoreilla chilirenkailla.